Siirry sisältöön

Elman chatbot on palveluksessasi 24/7

Elman chatbot avautuu tämän sivun alalaidassa oikealla olevasta puhekuplaikonista.

Jotta pääset keskustelussa alkuun, kirjoita Elman chat-kenttään Elintapaneuvonta tai Elintavat. Jos haluat keskustella heti tietystä teemasta, voit kirjoittaa kenttään yksittäisen kuvaavan sanan, esimerkiksi liikunta, ravinto tai uni.

Mikä Elma on?

Elma on tukenasi kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Elma opastaa, tarjoaa testausta ja tietoa sekä ohjaa tarvittaessa ottamaan yhteyttä ammattilaiseen myös tämän sivuston chat-kentässä.

Elman tuella pääset alkuun elintapojen muuttamisessa sinulle sopivalla tavalla. Tavoitteena on antaa sinulle työkaluja ja suuntaviivoja hyvää tekeviin ratkaisuihin.

Kenelle Elma on tarkoitettu?

Elman elintapaohjaus on tarkoitettu kaikille kymenlaaksolaisille, jotka kaipaavat tukea oman hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Elmalta voit kysyä vinkkejä myös läheisen tilanteeseen liittyen. Keskustelut ovat aina anonyymejä, joten voit kysyä neuvoa myös arkaluonteisimmista asioista turvallisesti. Ethän kuitenkaan jaa henkilötietoja chatissa.

Missä asioissa Elma auttaa?

Elma on tukenasi seuraavissa asioissa:

Elman linkkivinkit

Liikunta ja liikkumisen edistäminen

Liikunnallinen elämäntapa edistää terveyttä ja hyvinvointia. Liikunta ennalta ehkäisee, hoitaa ja kuntouttaa monia kansansairauksia sekä ylläpitää ja kehittää fyysistä kuntoa ja toimintakykyä. Liikunnalla edistää myös mielen hyvinvointia ja jaksamista.

UKK-instituutin liikkumisen suosituksen verkkosovelluksen avulla voit arvioida untasi ja liikkumistasi. Saat myös vinkkejä liikkumisen suositusten täyttämiseen.

Omaolon liikuntaohjelma terveysliikkujille. Valmennusohjelman tarkoituksena on kannustaa ja auttaa liikkumaan terveyden kannalta riittävästi. Valmennusohjelmassa annetaan vinkkejä perusliikkumiseen ja sen lisäämiseen.

Hamina

Haminan kaupungin järjestämä ohjattu liikunta.

Ulkoilu ja luontokohteet Haminassa.

Kriteerit ja ohjeet erityisliikuntakorttia varten.

Kotka

Kotkan liikuntapalveluiden ohjatut liikuntaryhmät.

Kotkan liikuntaneuvonta, sovellettu liikunta sekä erityisliikuntakortti

Kotkan kaupungin liikuntapalvelut. Sivulta löytyy linkit liikuntapaikkoihin (uimahallit, kuntoradat, liikuntatilat- ja alueet, kuntosalit, luistelukentät ja ladut).

Kouvola

Kouvolan kaupungin liikuntaryhmät ja liikuntakampanjat

Vinkkejä ulkoiluun ja kotijumppaan ikäryhmittäin.

Kouvolan kaupungin Liikuntapalvelut tarjoaa ohjattua liikuntaa erityistä tukea siinä tarvitseville mm. erityislapsille ja aikuisille kehitysvammaisille, mielenterveyskuntoutujille sekä ikääntyneille, toimintakyvyltään heikentyneille.

Pyhtää

Pyhtään kunnan ohjatut liikuntaryhmät

Ulkoaktiviteetit Pyhtään alueella (kalastus, uimarannat, ulkoilualueet ja ulkoilureitit).

Virolahti ja Miehikkälä

Kaakon kaksikon liikuntatoimen liikuntaryhmätoiminta Virolahden ja Miehikkälän alueella.

Liikuntapaikat Miehikkälän ja Virolahden alueella.

Tukea liikuntaneuvonnasta

Liikuntaneuvonta on innostavaa, helposti omaksuttavaa ja maksutonta neuvontaa, jonka avulla voit saada liikkumisen osaksi arkeasi.

Liikkuva aikuinen ohjelman esittelyvideo liikuntaneuvonnan prosessista (YouTube).

Kulttuurihyvinvoinnin edistäminen ja kulttuuriharrastamisen tuki

Taiteella ja kulttuurilla on positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Taide ja kulttuuri voivat luoda merkityksellisyyden ja onnellisuuden kokemuksia ja ehkäistä syrjäytymistä.

Kymenlaakson hyvinvointia kulttuurista -verkoston verkkosivut. Löydät kulttuurihyvinvoinnin suositukset ja kulttuurihyvinvoinnin toimijoita Kymenlaakson alueelta.

Kaikukortin tavoitteena on parantaa taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevien Kotkalaisten henkilöiden mahdollisuuksia nauttia taiteesta, kulttuurista ja urheilusta.

Virta-kortilla voi osallistua määrättyihin kulttuurin, liikunnan ja yhteisöllisyyden palveluihin maksutta tai lähes ilmaiseksi Kouvolan kaupungin alueella. Kortti on tarkoitettu kouvolalaisille, jotka saavat takuueläkettä tai täydentävää toimeentulotukea.

Lähiluonnossa liikkumisen edistäminen

Luonnossa liikkuminen rauhoittaa ja vähentää stressiä. Lähiluontokohteet tarjoavat omatoimiselle liikkujalle monipuolisen ja maksuttoman liikuntaympäristön.

Luontoon.fi antaa ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista.

LIPAS tarjoaa ajantasaisen tiedon Suomen julkisista liikuntapaikoista ja virkistyskohteista avoimessa tietokannassa.

Elintapaohjauksen ja terveystaitojen edistäminen

Elintapojen vaikutus terveyteen on suuri. Elintapavalinnoilla voi olla merkittäviä terveyttä parantavia vaikutuksia. Ravitsemus, liikunta, tupakointi ja päihteiden käyttö vaikuttavat monien sairauksien syntyyn ja kulkuun.

Tee Omaolon terveystarkastus, kun haluat kattavan raportin terveydentilastasi. Näet miten henkinen hyvinvointisi ja elintapasi vaikuttavat arvioituun elinikääsi ja riskiisi sairastua. Terveystarkastus arvioi sairastumisriskejäsi sekä antaa sinulle arvion keskimääräisestä eliniän ennusteestasi.

Omaolon valmennukset: Terveyttä edistävä ravinto, Tupkoinnin lopettaminen, Ristiriitojen ratkaisu parisuhteessa, Univalmennus, Positiivinen vuorovaikutus parisuhteessa, Painonhallinta, Alkoholin käytön vähentäminen sekä Arjen harmituksen vähentäminen.

Painonhallinnan edistäminen

Terveyskirjaston painoindeksi (BMI) laskuri.

Terveyttä edistävän ravinnon valmennusohjelma tarjoaa käytännön työkalut ja vinkit terveelliseen ja laadukkaaseen syömiseen. Tavoitteena on myös oppia uutta ja motivoitua tekemään hyviä valintoja omassa ruokavaliossa. Valmennusohjelman sisältö pohjautuu vankkaan tutkimustietoon suomalaisten ravitsemussuosituksista, jotka annostellaan käytännönläheisesti.

Painonhallintatalo tarjoaa tutkittua tietoa lihavuuden hoidosta ja painonhallinnasta sekä tukea terveelliseen laihduttamiseen ja painonhallintaan. Löydät ohjeita ruokavalioon, liikuntaan, stressinhallintaan, uneen, omaseurantaan ja motivaatioon sekä mielentaitoihin painonhallintaan liittyen. Sieltä löytyy myös 6 viikon mittainen painonhallintapolku, joka keskittyy erityisesti tukemaan hyvinvoinnin kokonaisuutta ja psyykkisiä voimavaroja.

Painonhallintaohjelma auttaa sinua pohtimaan painoosi vaikuttavia tottumuksiasi ja arkipäivän ratkaisuja, joilla voit saada painosi paremmin hallintaasi. Saat viikoittain neuvoja ja tehtäviä, joiden avulla voit vähentää ylimääräisiä kiloja.

Ryhmä on tarkoitettu 30–65-vuotiaille kymenlaaksolaisille, joilla on tarve, motivaatio tai halu elintapamuutokselle.​ Valmennus sopii painonhallinnan ja pysyvien elintapamuutosten tueksi. Vuoden kestävä valmennusohjelma sisältää 12 viikon ohjatun vaiheen sekä ylläpitovaiheen. Valmennuksessa osallistujat saavat verkkopuntarin materiaalin käyttöön vuoden ajaksi.

Terveellisen unen edistäminen

Tee Uniliiton unihäiriöseula! Vastaamalla näihin kysymyksiin saat alustavan käsityksen siitä, onko sinulla mahdollisesti uniapnea, unettomuutta tai levottomat jalat -oireyhtymä. Kysely kartoittaa myös alustavasti mahdollisia syitä päiväaikaiseen väsymykseen ja uupumukseen.

Univalmennus auttaa sinua parantamaan unesi laatua ja määrää. Viikoittaiset neuvot ja tehtävät saavat sinut miettimään nukkumisympäristöäsi sekä muita uneesi vaikuttavia tekijöitä. Neuvojen avulla voit tehdä muutoksia saadaksesi riittävästi lepoa.

Mielenterveys ja mielenterveystaitojen edistäminen

Terpianavigaattorin kyselyssä kartoitetaan sinun elämäntilannettasi sekä ongelmia tai vaikeuksia, joita olet saattanut kokea. Näitä tietoja kootaan, jotta sinut voidaan ohjata sopivimman avun/tuen pariin.

Arkipäivän harmituksien vähentämiseen kehitetty valmennusohjelma auttaa hallitsemaan vastoinkäymisten kohtaamisessa syntyvää harmitusta sekä kielteisiä tuntemuksia ja reaktioita. Asenteita voi halutessaan muuttaa ja reaktioita voi hallita paremmin. Ohjelman harjoitteet sisältävät tehtäviä ja tietoa aiheesta.

Mielenterveystalo.fi on verkkopalvelu, joka tarjoaa mielenterveyteen liittyvää tietoa sekä kansalaisille että sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Verkkopalvelusta löytyy useita oirekyselyitä ja omahoito-ohjelmia.

Päihdehaittojen ja riippuvuuksien ehkäiseminen

Tuntuuko sinusta, että käytät liian paljon alkoholia? Haluatko vähentää alkoholinkäyttöäsi? Tai lopettaa sen kokonaan? Tämä ohjelma on tarkoitettu kaikille, jotka ovat huolissaan alkoholinkäytöstään tai haluavat pohtia suhdettaan alkoholiin.

Valmennusohjelma auttaa valmistelemaan tupakoinnin lopettamista ja tekemään tupakoinnin lopettamista koskevan päätöksen. Tehtyäsi päätöksen, ohjelma tukee sinua pyrkimyksessäsi lopettaa tupakointi kokonaan. Ohjelman avulla voit päätöksen tehtyäsi luopua tupakoinnista ja saat tukea ja neuvoja päätöksen pitämiseen.

Valmennusohjelma auttaa sinua hallitsemaan alkoholin käyttöäsi. Ohjelmassa saat viikoittain käytännöllisiä neuvoja ja harjoitustehtäviä, joiden avulla voit hallita alkoholin kulutustasi niin, että se ei ole terveydellesi haitallista.

Päihdelinkki sivuston  Oma-avun Alkoholi-osion tehtäväkirjojen on tarkoituksena on auttaa sinua pohtimaan omaa prosessiasi alkoholin käytön vähentämisessä tai lopettamisessa.

Päihdelinkki sivuston  Oma-avun Rahapelaaminen-osiosta löytyy hyödyllisiä työkaluja ja palveluja sekä pelaajille että läheisille (Finaali verkkokurssi, Rahapelaamisen tehtäväkirja, Esto-ohjelmat, Pelitilien sulkeminen, Rahapelipäiväkirja, Peluuri).

Takaisin ylös