Siirry sisältöön

Tupakoinnin ja nuuskaamisen lopettaminen

Nikotiinin käytön lopettaminen on vaikeaa ja siihen tarvitsee usein tukea. Lopettaminen voi vaatia myös useamman yrityksen. Tukea nikotiinin käytön lopettamiseen saat terveydenhuollon ammattilaisilta. Ammattilaisemme ottavat tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön puheeksi vastaanotoilla ja terveystarkastuksissa ja auttavat sinua, jos haluat lopettaa nikotiinin käytön. Tältä sivulta löydät paljon tietoa nikotiiniriippuvuudesta, nikotiinin lopettamisesta ja palveluistamme tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettamiseen. Löydät sivulta myös linkkejä eri verkkosivuille ja itsehoito-ohjelmiin.

Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus

Nikotiinituotteilla tarkoitetaan muun muassa savukkeita, nuuskaa, nikotiinipusseja ja sähkösavukkeita. Nikotiini on tupakkakasvista saatava, riippuvuutta aiheuttava kemikaali. Sitä käytetään pääasiassa savukkeissa ja nuuskassa. Nikotiini yhdessä muiden tupakkatuotteiden sisältämien kemikaalien kanssa altistaa käyttäjän monille sairauksille.

Nikotiini on pääasiallinen syy, miksi nikotiinituotteiden käytön lopettaminen on vaikeaa. Nikotiini aiheuttaa voimakasta, sekä fyysistä että psyykkistä riippuvuutta. Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on vakava sairaus, ja sen hoitaminen on vaativaa.

Nikotiinin aiheuttamat terveyshaitat

Keskeisin terveyttä vahingoittava tekijä on edelleen tupakointi. Tupakointi vaikuttaa laajasti elimistössä, se lisää sairastavuutta, heikentää kuntoa ja unen laatua.

Nikotiini aiheuttaa seuraavia haittoja:

Nikotiinin vieroitusoireet

Nikotiini aiheuttaa useimmille käyttäjille vieroitusoireita. Vieroitusoireet voivat olla fysiologisia, psykologisia, käyttäytymiseen liittyviä tai sosiaalisia. Nikotiinin vieroitusoireet alkavat noin 30 minuuttia viimeisimmästä savukkeesta ja ovat pahimmillaan ensimmäisten päivien aikana. Ne heikkenevät ja katoavat noin kahden viikon aikana. Vieroitusoireiden vakavuus riippuu siitä, kuinka paljonko nikotiinia käytät ja miten kauan olet käyttänyt nikotiinia.

Yleisimpiä vieroitusoireita ovat:

Tupakoinnin lopettamisen hyödyt

Tupakoinnin lopettamisesta on paljon hyötyjä terveydelle ja hyvinvoinnille.

Savuttomat leikkaukset

Savuttomuudella on ratkaiseva vaikutus hoidon tehoon ja leikkauksen jälkeiseen kuntoutumiseen. On tärkeää, että tulet leikkaukseen tupakoimatta. Leikkausta edeltävällä savuttomuudella voit vähentää leikkaukseen liittyviä riskejä merkittävästi. Tupakointi altistaa leikkauspotilaan lukuisille hoidon sivuvaikutuksille ja heikentää toipumista leikkauksen jälkeen. 

Jos tupakoit, haluamme tukea sinua ja läheisiäsi tupakoinnin lopettamisessa osana leikkaukseen valmistautumista.

Tukea nikotiinin käytön lopettamiseen

Lopettamisen tärkein vaihe on motivaatio eli halu lopettaa tupakointi. Ennen lopettamispäätöstä voit pohtia, mitä hyötyä tai haittaa sinulle on nikotiinin käytöstä ja mitkä olisivat lopettamisen hyvät ja huonot puolet.

Itsehoito-ohjelmat nikotiinin käytön lopettamiseen

Itsehoito-ohjelmien avulla voit itsenäisesti saada tukea nikotiinin lopettamiseen.

Lopettajan polku (Hengitysliitto)

  1. Lopettajan polku: muutos alkaa – Hengitysliitto
  2. Lopettajan polku: savuttomuus arkipäiväistyy – Hengitysliitto
  3. Irti nikotiiniriippuvuudesta – Hengitysliitto

Tupakoinnin lopettamisen valmennusohjelma (Omaolo)

28 päivää ilman®

Hyvinvointivalmentajilta saat tukea nikotiinin lopettamiseen

Hyvinvointivalmentajilta saat tukea nikotiinin lopettamiseen matalalla kynnyksellä. Hyvinvointivalmentajien vastaanotto on maksuton, eikä vaadi lähetettä. Hyvinvointivalmentajat tukevat sinua myös valitsemasi itsehoito-ohjelman toteuttamisessa.

Hyvinvointivalmentajat järjestävät myös ryhmiä nikotiinin lopettamiseen.

Varaa aika hyvinvointivalmentajalle Asiointipalvelussa

Hyvinvointivalmentajien ensikäynnin voit varata sähköisesti Asiointipalvelun kautta.

Kirjaudu Asiointipalveluun

Varaa aika hyvinvointivalmentajille puhelimitse

Varaa aika hyvinvointivalmentajille puhelimitse terveysasemien ajanvarausnumeron kautta.

Ota yhteyttä terveysasemalle

Valtakunnalliset palvelut

Lisätietoja nikotiinituotteiden käytöstä ja lopettamisesta

Savuton Kymenlaakso 2030

Tavoitteenamme on, että Kymenlaakso on savuton vuonna 2030. Tupakoimista Kymenlaaksossa seurataan Kymenlaakson alueellisessa hyvinvointikertomuksessa.

Takaisin ylös